Bötessmäll för TV4 – ska betala 400 000 kr

Av:

Publicerad:

TV4 får återigen betala straffavgifter.

Tv-kanalen har gjort fel både med sponsringsmeddelanden och reklamavbrott.

Nu får de böta 400 000 kronor, enligt domar i förvaltningsrätten.

Det är i tre olika fall som TV4 döms till böter efter att ha anmälts av Granskningsnämnden. Förvaltningsrätten går på Granskningsnämnden linje i samtliga fall.

Två av fallen handlar om felplacerade reklamavbrott. Den ena i en sändning av krogshowen ”Rolandz på Rondo” och den andra i ”Parlamentet”.

Bryter mot reglerna upprepade gånger

”Av utredningen i målet framgår att TV4 vid ett flertal tillfällen har påförts avgift för felaktigt placerade annonsavbrott. Genom att vid upprepade tillfällen bryta mot bestämmelserna om annonsavbrott har TV4 enligt förvaltningsrättens mening uppvisat nonchalans inför de aktuella bestämmelserna”, står det i domen.

För de två reklamavbrotten tvingas nu TV4 böta 100 000 kronor.

TV4 bötfälls med 300 000 kronor för relaktig sponsring i ”Sveriges mästerkock”.
TV4 bötfälls med 300 000 kronor för relaktig sponsring i ”Sveriges mästerkock”.

Felaktig sponsring i ”Sveriges mästerkock”

I det tredje fallet handlar det om felaktigt utformade sponsringsmeddelanden i samband med ”Sveriges mästerkock” i februari förra året.

Granskningsnämnden anser att framställningarna av sponsorerna var så pass otydliga att det blev svårt för tittaren att veta vilka som sponsrade programmet. Nämnden anser också att inramningen av sponsringsmeddelandena hade en reklamliknande karaktär som ”gav meddelandena en säljfrämjande utformning”.

För det döms TV4 att betala 300 000 kronor till staten, visar domen i förvaltningsrätten.

Även i det fallet framgår det att TV4 tidigare fällts för att sponsringsmeddelanden utformats på ett sätt som strider mot radio- och tv-lagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE