Krister Henriksson: ”Min mamma gav mig aldrig kärlek”

Skådespelaren berättar om uppväxten

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Krister Henrikssons mamma lärde honom aldrig att visa kärlek.

Det har påverkat honom i de egna relationerna.

– Jag har ibland känt med mina barn, och med min fru också för den delen, att jag har svårt att ge kärlek, säger han i ”Katarina Hahr möter”.

Skådespelaren Krister Henriksson fick ingen uppmärksamhet hemma som ung. Det berättar han i SR-programmet ”Katarina Hahr möter”. Han minns tillbaka till när han åkte skidor med sina vänner i Grisslehamn. De brukade utbrista att de behövde vara hemma en viss tid för att deras föräldrar bestämt det. Själv hade han inte fått någon tidangivelse. Han brukade därför ljuga för sina vänner och hitta på att han också behövde åka hem.

Henriksson är mellanbarn och berättar hur hans mamma ville ha en flicka. Men så kom han.

Hans uppväxt har påverkat honom i framtida relationer.

– Jag har ibland känt med mina barn, och med min fru också för den delen, att jag har svårt att ge kärlek för mamma lärde mig aldrig det. För hon gav mig aldrig kärlek. Hon gav mig kläder, omtanke och packade kappsäcken. Men tyckte inte det var så roligt när jag kom hem, säger han i programmet.

Önskade aldrig grattis

Henriksson minns också hur han brukade kämpa för att få sin mamma att önska honom grattis på födelsedagen.

– Hon ringde aldrig och gratulerade mig på min födelsedag. Aldrig. Jag kunde ringa på morgonen och säga ”mamma, du vet att jag fyller år idag?” och så la jag på ganska fort. Jag tänkte att hon kan ringa upp och säga ”Grattis Krister”. Men det gjorde hon aldrig.

”Hon var trött”

Hans mamma dog en söndag. På natten. Själv var han inte där. Han hade berättat för henne att han skulle vara borta i London i åtta veckor för att spela teater.

– Jag hann inte hem. Det finns någon slags ironi i det. Man säger ju att gamla människor när de ska dö, de kan vänta på den där som de verkligen vill ska komma. Men jag tror inte att hon var så intresserad. Jag tror att hon var trött. Hon var ganska egocentrisk också. ”Nu vill jag sova”. Och Krister, han klarar sig själv.

Publicerad:

LÄS VIDARE