Lerins mardrömsjular med spriten

”Jag var väl inte särskilt trevlig på julafton”

Av:

Publicerad:

Lars Lerin vill sprida glädje till de ensamma från SVT-studion – men minns också sin egen kamp mot spriten på julafton.

Inför julvärdskapet berättar han om mardrömshögtiderna.

– Det är ju skuggsidan utav det hela med firandet att det kan finnas barn som kan komma i kläm, säger han.

Som SVT:s julvärd vill Lars Lerin, 66, hålla ensamma julfirare sällskap och också sprida glädje till de familjer som samlas framför tv-apparaterna på julafton. Samtidigt minns han sina egna mardrömsjular, när han samtidigt kämpade mot sitt alkohol- och tablettmissbruk.

– Det är ju skuggsidan utav det hela med firandet, att det kan finnas barn som kan komma i kläm och familjer som det blir problem med just för alkoholen. Det är ju inte roligt. Det har jag ju varit med om själv också, säger han.

Lars Lerin.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Lars Lerin.

”Jag kunde inte sätta stopp”

Lerin, som blev folkkär och känd för den breda allmänheten genom SVT-serier som ”Vänligen Lars Lerin”, ”Lerins lärlingar” och ”Lerins jul” har också en lång karriär som konstnär och författare. Han har pratat öppet om hur han under en period i sitt liv missbrukade både sprit och receptbelagd medicin. Han började dricka alkohol i 15-årsåldern och värst var det när han bodde i norska Lofoten tillsammans med en tidigare partner.

– Det var ju när jag bodde i Lofoten och var i min sämsta version av mig själv, då var jag väl inte särskilt trevlig på julafton, säger han.

– Vi var hos mina svärföräldrar och fick snaps till lunchen, ja till maten. Och det där drog igång mig, att jag ville ha mer. Jag var ju så där att jag inte kunde sätta stopp.

Som julvärd i SVT tänker Lars Lerin prata om sina egna julminnen, både bra och dåliga.

– Jag och min syster brukade åka runt och hälsa på gamla tanter och gubbar i skogen där i Värmland, som bodde långt från själva byn. Det har jag så trevliga minnen från, säger han.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Lars Lerin och maken Junior med sonen Rafael.

Orkar inte prata om

Men mardrömsjularna med spriten kommer han att undvika att ta upp på julafton.

– Det tror jag inte att jag kommer orka prata om. För det är ju inte så roligt, säger han.

Lars Lerin träffade sin nuvarande partner, maken Manoel ”Junior” Marques Lerin, 43, 2009 och hade före det tagit sig ur sitt missbruk. Junior kommer också att medverka i SVT på julafton.

– Jag önskar bjuda på en julsamba, det blir lite annorlunda. Jag tänker dansa lite samba, sätta på mig min dräkt från Rio de Janeiro så det blir hundra procent Junior i studion, säger han med ett skratt.

Publicerad:

LÄS VIDARE