Här hyllas Arne Weise och Bengt Feldreich av årets julvärd i SVT

Marianne Mörck: ”I dag tänker vi lite extra på dem”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Arne Weise och Bengt Feldreich gick båda bort tidigare i år.

Årets julvärd Marianne Mörck hyllar de två julprofilerna i SVT:s sändning.

– I dag tänker vi lite extra på dem, de är med oss och vi kommer att återkomma till dem lite senare, säger hon.

Arne Weise och Bengt Feldreich tillbringade båda två många jular som julvärdar i SVT:s sändning och är för många tv-tittare förknippade med julafton och ”Kalle Anka och hans vänner”.

Samma fåtölj som Arne Weise

Sedan tidigare stod det klart att Marianne Mörck kommer att hylla dem i studion och att Arne Weises son Andreas Weise skulle medverka under delar av sändningen.

– Så sitter jag här i julvärdsfåtöljen, och den känns riktigt insutten och fin av Arne Weise himself. Det var nämligen i den här fåtöljen han satt i när han firade sin sista jul på Sveriges Television 2002, säger Marianne Mörck i sitt inledningstal och fortsätter:

– 1966 var han värd första gången, sedan lotsade han oss fram och tillbaka genom julaftnarna i över 25 år. Det är inte så konstigt att han har blivit ’Herr Julafton’ med oss alla. När jag hör Arnes röst känner jag bara ”pepparkakor, glögg, janssons”, då kommer all jul till en på något sätt.

1 av 3 | Foto: SVT
Marianne Mörck hyllade Arne Weise och Bengt Feldreich, som bägge gått bort under året.

”De är med oss”

Vidare hyllar hon Bengt Feldreich, samtidigt som bilder på både honom och Arne Weise visas i studion.

– Och så fantastiska Bengt Feldreich förstås, som har blivit Benjamin Syrsa med hela svenska folket. Tänk i år har tyvärr båda dessa tunga tv-ikoner gått ur tiden. Så i dag tänker vi lite extra på dem, de är med oss och vi kommer att återkomma till dem lite senare.

Efter ”Kalle Anka och hans vänner” presenterade julvärden Andreas Weise, som bland annat sjöng sin pappas favoritjullåt – ”The Christmas song” med Nat King Kole.

Hälsar tittarna välkomna

När Marianne Mörck hälsade tittarna välkomna valde hon att rikta sig lite extra till de som firar jul ensamma.

– Kanske ett extra varmt välkommen till dig som ligger på sjukhus, eller som jobbar och håller hela maskineriet i Sverige i gång fast det är julafton. Och förstås ni som av olika skäl sitter ensamma i dag. Varmt, varmt välkomna. Nu är ni med mig och tillsammans ska vi ha en riktigt god och mysig jul.

Publicerad:

LÄS VIDARE