Riksbanken låter reporäntan ligga kvar trots coronakrisen

Dystra prognosen: Kan få över 10 procents arbetslöshet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronavirusets utbredning får hela samhällsekonomin att skälva.

Men trots det håller Riksbanken kvar styrräntan på 0 procent.

– Läget har ändrats helt och hållet på mycket kort tid, säger chefen Stefan Ingves.

I december höjdes reporäntan till 0 procent, efter att ha varit negativ i fem år. Trots den historiska coronakrisen blir styrräntan kvar på den nivån. Det beskedet kom från Riksbanken på tisdagsmorgonen.

”Den dramatiska utvecklingen har helt förändrat de ekonomiska utsikterna för såväl Sverige som omvärlden. Många företag kommer att drabbas hårt och många människor kommer att förlora sina arbeten”, skriver Riksbanken i en kommentar.

”Men det är i dagsläget svårt att säga hur djup och utdragen den ekonomiska nedgången blir.”

Laddar Live Upplevelse
Christina Sahlberg, sparekonom och expert på jämförelsesajten Compricer.
Foto: Jerker Ivarsson
Christina Sahlberg, sparekonom och expert på jämförelsesajten Compricer.

Utesluter inte räntesänkning

Riksbanken presenterar också flera scenarier över hur samhällsekonomin kan komma att utveckla sig. I en mörk skiss räknar banken med ett BNP-ras på 9,7 procent i år, och en arbetslöshet som stiger till 10,1 procent.

– Det har varit en annorlunda vår, med mänskligt lidande och stor ovisshet, säger Stefan Ingves.

– De restriktioner man har satt in för att begränsa spridningen av viruset leder också till en kraftig inbromsning av ekonomin.

Riksbanken kommer att fortsätta stödköpa stats- och bostadsobligationer för som mest 300 miljarder kronor. Enligt direktionen kan det bli aktuellt att vidta fler åtgärder framöver.

”Det bedöms inte vara motiverat att just nu att försöka öka efterfrågan genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror på införda restriktioner och människors oro för sjukdomsspridning. Det utesluter dock inte att räntan kan sänkas senare”, heter det i kommentaren till beslutet.

Rådet: Låt boräntan vara rörlig

Reporäntan väntas vara låg under lång tid framöver. Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, rekommenderar rörliga boräntor även fortsättningsvis.

– Först och främst tycker jag att man inte ska binda räntan, sa Christina Sahlberg när hon svarade på läsarnas frågor i Aftonbladet TV.

– Men det beror självklart på vem du är och vilka förutsättningar du har. Om du vill ha en extra trygghet och är säker på att du ska bo kvar så kan du sannolikt lyckas binda på en låg nivå i nuläget.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ser beskedet som ett tecken på att Riksbanken ser nollnivån som ett golv för styrräntan.

– När ska vi annars ha minusränta om inte i denna allvarliga kris? Visserligen öppnar direktionen för en räntesänkning längre fram, men det är mer än tydligt att Riksbanken väldigt ogärna går ned till minus igen, säger hon.

Foto: TT
Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik, och Riksbankschef Stefan Ingves.
Publicerad:

LÄS VIDARE