Nya regler kan ge husbilsägare lägre skatt

Finansminister Magdalena Andersson: Blir mer rättvist

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen vill göra reglerna för att ställa av husbilar mer flexibla.

Enligt finansminister Magdalena Andersson kan det innebära att fordonsskatten sänks med flera tusen kronor per år.

– Det blir en klar förbättring för alla som har nya husbilar, säger hon till Aftonbladet.

Det så kallade bonus malus-systemet, som ska få fler att skaffa bränslesnåla bilar, orsakade en rejäl skattechock för landets husbilsägare.

I ett slag flerdubblades fordonsskatten för nyregistrerade husbilar. För de populäraste modellerna kan skattenotan överskrida 30 000 kronor per år, enligt Husvagnsbranschens riksförbund.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: BJÖRN LINDAHL
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Nu vill regeringen kompensera husbilsförarna genom att göra reglerna för avställning mer flexibla.

– Det här blir mer rättvist eftersom husbilar inte används som vanliga bilar. Många körs bara några få dagar om året, och då är det rimligt att man betalar skatt för de dagar då de faktiskt används, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

”Var bråttom att få systemet på plats”

I nuläget gäller en karenstid på 15 dagar vid avställning. Om fordonet ställs på inom den perioden måste skatt betalas från avställningsdagen.

Regeringen föreslår nu, tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna, att karensen kortas till fyra dagar.

– Det innebär att man kan ställa på husbilen under midsommarhelgen och sedan ställa av den igen om man jobbar några veckor till efter det, säger Magdalena Andersson.

– Förändringen kan innebära att skatten sänks med i genomsnitt 2 000 - 3 500 kronor för en husbilsägare.

Borde ni inte förutsett denna problematik när bonus malus infördes?

– Jo, men det var bråttom att få systemet på plats och jag är glad över att vi genomför den här förändringen nu.

Branschorganisationen: Inte tillräckligt

Tomas Haglund är ordförande för Husvagnsbranschens riksförbund. Organisationen har länge varit kritisk mot beskattningen av husbilar.

– Vi vill se en helt borttagen karens. Som jag förstått saken så var det planen, men sedan kunde Transportstyrelsen inte lösa det av någon teknisk anledning, säger han.

– Husbilar rullar väldigt lite, kör utanför storstäderna och håller låga hastigheter. Miljöpåverkan är relativt sett väldigt liten, ändå straffas man med så här höga skatter. Min känsla är att man inte riktigt förstår husbilsvärlden.

Den kortare karenstiden gäller under husbilens första tre år i trafik. Förslaget skickas nu till Lagrådet, och de nya reglerna kan börja gälla från den 1 mars 2021.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Husbilar.
Publicerad:

LÄS VIDARE