Hård kritik efter besked om ersättning: ”Ett stort svek”

Klart när personer i riskgrupper för corona kan ansöka om pengar

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kan personer som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 ansöka om ersättning. Men det kan dröja ända till i höst innan pengarna kommer.

– Det är ett stort svek från regeringen, säger Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall.

Många förlorar mycket pengar när de är hemma från jobbet eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av coronaviruset.

I veckan fattade regeringen beslut om en tillfällig ersättning till personer i riskgrupper. Nu har Försäkringskassan gått ut med mer detaljerad information om vad som gäller.

För att du ska ha rätt till stöd krävs att du har ett arbete som inte går att utföra hemifrån. Du måste också ha ett läkarintyg som styrker risken för svår sjukdom.

Camilla Waltersson Grönvall (M).
Foto: Lasse Allard
Camilla Waltersson Grönvall (M).

Hård kritik från M

Ansökan öppnar den 24 augusti. Utbetalningarna beräknas dröja ett antal veckor efter det. Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson, anser att de drabbade får vänta alldeles för länge.

– Det här handlar om mycket utsatta människor som i många fall befinner sig i väldigt svåra situationer, säger hon.

– Jag har varit i kontakt med människor som tvingas ta sms-lån för att kunna betala mat och hyra.

Waltersson Grönvall menar att regeringen agerat för långsamt.

– Vi skulle ha haft ett beslut i den här frågan för länge sedan. Man kan inte skylla på myndigheterna eller att systemen är komplexa. Ansvaret för det här misslyckandet faller tungt på regeringen.

Foto: TT
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Ministern: Kräver omfattande arbete

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger i en kommentar till Aftonbladet att han förstår frustrationen hos dem som har rätt till ersättning.

– Vi vill givetvis ha systemet på plats så snart som möjligt. Införandet av den här reformen är att jämföra med skapandet av en ny sjukförsäkringsförmån, något som vanligtvis tar flera år.

– Det kräver ett omfattande arbete för myndigheten att få alla tekniska delar på plats, inte minst när en ny e-tjänst för förmånen ska skapas. Jag vet att Försäkringskassan agerar för att få den på plats så snart som möjligt.

Ersättningen utgörs av ett schablonbelopp på 804 kronor per dag för den som inte kan arbeta alls. Stödet betalas ut som längst i 90 dagar under perioden 1 juli-30 september.


Det här gäller för ersättningen

För att ha rätt till stöd måste du vara anställd eller egenföretagare. Du ska också ingå i en riskgrupp för svår sjukdom till följd av coronaviruset

Enbart personer som inte kan jobba hemifrån kan få pengar.

Ersättningen gäller även behovsanställda som tvingats tacka nej till arbetspass på grund av pandemin.

Du måste ha ett läkarintyg som styrker att du tillhör en riskgrupp.

Socialstyrelsen har listat ett antal sjukdomar som ökar risken för svår covid-infektion. Där ingår bland annat cancer, hjärtproblem och immunbristtillstånd. Här finns mer information.

Källa: Försäkringskassan

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE