Nykomling har blivit Skånes största ö

Av:

Publicerad:
Högt vattenstånd i Skanörs hamn. Nu har Falsterbonäset blivit Skånes största ö, enligt SCB. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Högt vattenstånd i Skanörs hamn. Nu har Falsterbonäset blivit Skånes största ö, enligt SCB. Arkivbild.

Statistiska centralbyrån har reviderat sin informella lista över svenska öar. Gotland är fortfarande störst och Öland näst störst. Men Orust blev till bohuslänningarnas stora förtret nedpetad av oväntade nykomlingen Södertörn – och även Falsterbonäset har blivit ö. Dessutom Skånes största, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi fick ny indata i form av en ny och mer detaljerad vattenkarta. Då såg vi nya öar, säger geografiska experten Karin Hedeklint vid SCB till tidningen.

Hon berättar att man vid SCB definierar en ö som land som är omslutet av en vattenyta som är bredare än sex meter. Om vattnet är en grävd kanal eller öppet vatten gör ingen skillnad. Vilket förklarar både Södertörns och Falsterbonäsets nya status.

Att Falsterbonäset inte blev en ö redan 1941, då kanalen grävdes, beror enbart på att byråkratins kvarnar mal långsamt. Uppdateringar av SCB:s lista sker sällan.

Någon ö i mer officiella Lantmäteri-sammanhang kommer Falsterbonäset däremot inte att bli. I alla fall inte så länge havsytan håller sig på dagens nivåer.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE