Mejla

Pernilla Ericson

Bilden av framtiden isande i värmeböljan

Hettan slår hårt mot de sköraste

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lina Larsson

Rekordvärme i Sibirien, med hela 38 grader. Hettan i arktiska områden bidrar till att världen går mot sitt varmaste år någonsin, skriver The Guardian.

I Sverige är det värmebölja och tropiska nätter att vänta i så gott som hela landet.

– Det är främst i Norrland som värmen slår till med över 26 grader, men det kan lokalt bli över 30, säger Mattias Burtu, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Många jublar över Mallorca-värme och solsemester på hemmaplan. Men det är inte temperaturer den av pandemin redan hårt ansträngda sjukvården och äldrevården förtjänar. Den stekheta sommaren 2018 var dödligheten högre än normalt, 700 fler dog och då framför allt äldre personer. Fler sökte vård för uttorkning, yrsel och andra värmerelaterade åkommor.

Ökad risk för skogsbränder

Vi vet att hettan är mycket påfrestande för äldre och multisjuka, men också för små barn. Alla påverkas dock av värmen. Det gäller att få i sig vätska, hålla sig i skuggan och vädra ut så gott det går. Ett svalkande dopp kan ge lindring. Blir värmeböljan långdragen så lär fläktarna och de mobila AC-anläggningarna återigen sälja slut.

Avtrycket märks också i form av ökad risk för skogs- och markbränder, och bönder som längtar efter regn. För två år sedan tvingades många importera foder till djuren, och nödslakta.

Normalläge år 2100

Samtidigt är det en bister försmak av klimatkrisens framfart. Den heta sommaren 2018 kan vara normalläge år 2100, enligt en SMHI-studie från 2019, som räknat på den pågående uppvärmningen. Fast det är ju beräkningar som bygger på att en hel del görs för att minska utsläppen av växthusgaser. Annars tror forskarna att det skulle kunna bli ännu varmare.
Det är en del av den bistra framtid som de unga i klimatrörelsen lyfter fram.

Mitt i sommarvärmen är det en isande bild.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.