Mejla

Anders Lindberg

Nu är det upp till bevis, Annie Lööf

Val 2018: När makten väl hägrar väger principerna lätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerns partiledare Annie Lööf.
Foto: Pontus Orre
Centerns partiledare Annie Lööf.

Abraham Lincoln har nog sagt det bäst.

"Val tillhör folket. Det är deras beslut. Om de beslutar sig för att vända ryggen åt elden och bränna rumpan, då kommer de att få sitta på blåsorna."

Svenska folket har talat och det är bistra besked. Vi är många som behöver lyssna och inte minst Socialdemokraterna måste självkritiskt fundera över varför så många av partiets tidigare väljare valt att rösta på Sverigedemokraterna i stället. Särskilt allvarligt är det att SD ökat så mycket i LO-kollektivet. När Sveriges arbetare inte röstar på arbetarnas parti är det partiet det är fel på. Att Socialdemokraterna gör sitt sämsta resultat sedan den allmänna rösträtten är inget att yvas över.

Socialdemokraterna är Sveriges största parti

Samtidigt går det inte att förneka att Socialdemokraterna genomfört en mycket bra valspurt. Socialdemokraterna är med god marginal Sveriges största parti och tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet samlade man fler röster än allianspartierna.
Med detta valresultat är det naturliga att Stefan Löfven prövar möjligheten att regera vidare. Ingen annan har ett starkare demokratiskt mandat från väljarna.

På valvakan i natt lovade Jimmie Åkesson sina valarbetare att nu ska hans parti få "inflytande över svensk politik på riktigt" eftersom Ulf Kristersson behöver hans röster för att kunna bilda regering.

Men så behöver det inte bli. Annie Lööf och Jan Björklund har hela valrörelsen lovat att aldrig ge SD makt, och särskilt i valrörelsens slutskede har både Centerpartiet och Liberalerna höjt tonläget dramatiskt mot extremhögerns idéer.

Hoppas att vi har haft fel om Centern och Liberalerna

Nu får vi se om de menade allvar, det är upp till bevis för landets liberaler. Kommer de att släppa fram Jimmie Åkesson och hans vänner till köttgrytorna eller håller de löftet de gav väljarna: att en röst på dem var en röst mot SD.

Låt oss vara ärliga. Aftonbladets ledarsida har inte litat på beskeden från Centern och Liberalerna. Vi har misstänkt att när makten väl hägrar så väger principerna lätt. I dag hoppas vi innerligt att vi har haft fel i detta.

Svenska väljare har inte gjort det lätt för politikerna, men det är deras beslut.

Nu är tiden för halvmesyrer, ord och velande över, som Churchill en gång uttryckte saken. Tiden för konsekvenser är här.

Vilka de blir ligger i händerna på Annie Lööf och Jan Björklund. Håller ni gränsen?

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.