Mejla

Jenny Wennberg

Folk nyser och hostar fortfarande rakt ut

Ditt corona-snor kan träffa en assistent på väg till jobbet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så här ser en nysning ut. De där dropparna är vad som riskerar bli någon annans död.
Foto: Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYRÅN
Så här ser en nysning ut. De där dropparna är vad som riskerar bli någon annans död.

När man tvingas bege sig ut i Stockholm är det inte så svårt att förstå varför Stockholm drabbats hårt av coronaviruset.

Människor nyser och hostar fortfarande rakt ut. Det snyts näsor lite över allt. Det hålls inte avstånd på trottoarer och absolut inte vid övergångsställen. Det är, för att uttrycka det milt, ett jävla jobb att ta sig fram och samtidigt hålla ett avstånd på minst två meter till andra.

Och avståndet krävs. Äldre behöver det stödet och andra riskgrupper också.

Bland de du rör dig ute med på gatorna, oavsett var du bor, finns människor som gör allt de kan för att skydda sina anhöriga, som går till apoteket åt dem, går och handlar åt dem, som är tvungna att röra sig ute i samhället för att det i deras närhet finns en älskad människa som måste hålla sig hemma, som i värsta fall riskerar dö om hon eller han drabbas av Covid −19.

Bland de du rör dig med på gatorna finns också de som är på väg till sitt jobb på äldreboendet, i hemtjänsten eller hos någon som har personlig assistans.

Att du inte riskerar bli svårt sjuk eller att din frånvaro på jobbet inte märks så mycket betyder inte att det är så för alla. Personliga assistenter och hemtjänstpersonal saknas när de inte kan gå till jobbet, och konsekvenserna blir stora när sjukfrånvaron ökar.

Det är svårt att inte förundras. För även om du själv är ung och frisk eller tycker att det inte gör så mycket om du blir smittad, kan din smitta bli någon annans död.

På riktigt någon annans död.

Det är obegripligt att inte alla kan se det.

En grupp som fått lite uppmärksamhet i coronakrisen är funktionsnedsatta. Människor som går till dagliga verksamheter, som kanske har svårt att ta till sig information om coronaviruset och även om de gör det, inte alltid kan ta till sig konsekvenserna av att bli sjuka. Det är bland annat de människorna ditt vårdslösa beteende riskerar drabba.

Men funktionsnedsatta har inte ens prioriterats av myndigheterna. Så sent som 11 mars fanns inte myndighetsinformation på lättläst svenska. Det är naturligtvis ett problem när alla faktiskt behöver information för att förstå att man måste tvätta händerna ofta och noga och vad som egentligen händer just nu i Sverige.

För många funktionsnedsatta är rutiner viktigt. Idag är inte alla dagliga verksamheter längre öppna, eller så kan de som har daglig verksamhet inte ens gå dit på grund av att det är viktigare att hålla sig frisk och därför måste stanna hemma. Det betyder att vardagen för väldigt många funktionsnedsatta påverkas negativt.

I likhet med alla andra behöver människor med funktionsnedsättning som kanske gör dem extra utsatta för coronaviruset kunna röra på sig och ta en promenad.

Faktum är att de där promenaderna betyder ännu mer just nu, eftersom det är en möjlighet att ersätta i alla fall någon av de rutiner som går förlorade med coronaviruset.

Det kostar oss absolut ingenting att visa hänsyn.

Hosta och nys i armvecket, tvätta händerna, och håll för guds skull avstånd till andra människor när du rör dig ute.

Det borde inte vara så förbannat svårt.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.