Mejla

Pernilla Ericson

Grattis pappor, ni håller världsklass

Värd att fira på Fars dag

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenska pappor stiger i förtroende hos sina barn.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Svenska pappor stiger i förtroende hos sina barn.

Det är Fars dag, och det är verkligen en dag att fira. Inte bara alla fina pappor som personligen bör hyllas, utan också för att pappors resa i Sverige är ett föredöme världen över.
Älskade pappa, din roll är i förändring.

Även om mammas roll alltjämt lyser starkast, så får svenska barn allt lättare att söka tröst och stöd hos sina fäder. Framför allt flickor får ett allt starkare förhållande till sina pappor, visar en undersökning från Folkhälsomyndigheten, som publicerades tidigare i år.
Det borde vara självklart, men det är det inte. Många vuxna i dagens samhälle lever fortfarande med minnen av pappor som frånvarande familjeförsörjare. Men bilden har uppdaterats. Utvecklingen har gått snabbt – men den har inte skett av sig själv. Viktiga reformer har gjort skillnad.

”Pappors uttag har ökat”

– En tänkbar förklaring är att pappors uttag av föräldradagar har ökat och att de blir mer delaktiga i sina barns uppväxt, sa Maria Corell, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Svt när undersökningen publicerades.
Frågan är bara varför vi inte redan har individualiserat föräldraförsäkringen? För varje “pappamånad” som införts, har mäns uttag av föräldraledigheten ökat. Män som leker, badar, matar, läser saga och nattar. Män som ser och hör sina barns behov, och blir naturliga förebilder att vända sig till. Och det inspirerar.

Svenska pappor visas upp – i Washington

“Hur skulle föräldraskap se ut om pappor tog sex månaders föräldraledighet? Ta en titt”, skrev amerikanska Washington Post i september, om fotoutställningen “Swedish dads” som visas på svenska ambassaden i Washington, USA. Fotografen Johan Bävmans vackra bilder av kärleksfulla pappors vardag har hittills ställts ut i 65 länder.

Den svenska utvecklingen är inte bara positiv för barnen. Ekonomer vid Standforduniversitetet har undersökt effekterna av betald föräldraledighet i Sverige, och funnit att flexibiliteten hos pappan även förbättrade mammans mentala hälsa.

För varje månad pappan är föräldraledig ökar dessutom mammans framtida årsinkomst med nära 7 procent.

Men framför allt – svenska pappor stiger i förtroende hos sina barn. Det är så fint. Och det ska vi fira.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.