Mejla

Ingvar Persson

Vi har inte råd med politiska käpphästar

Inte läge att sänka skatten nu

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: PONTUS ORRE

På ett plan är det inte mycket som är sig likt i svensk politik. Magdalena Andersson har precis berättat om förutsättningarna för budgetarbetet utan Harpsund som traditionell fond.

Nästa års budget blir historisk om vi ska tro finansministern.

Svensk ekonomi går igenom den värsta krisen på årtionden. Även om bilden är lite ljusare än i juni beskriver finansdepartementets siffror en lågkonjunktur som kommer att fortsätta under många år. Det kommer att ta hela 2021 att klättra tillbaka till nivån innan krisen.

Det betyder att det finns pengar att använda i nästa års budget. Arbetslöshet och en haltande ekonomi innebär att staten måste satsa. Särskilt när räntan redan är låg. Så resonerar alla ekonomer och så resonerar finansministern.
Äntligen, finns det nog en och annan som tänker.

100 miljarder

I nästa års budget berättade Magdalena Andersson att 100 miljarder ska användas för att få fart på ekonomin.

Allt det där skiljer sig från hur det brukar vara. Men om platsen för finansministerns presentation, den ekonomiska situationen och ramen för budgeten är nya så finns det annat som är sig precis likt. Partiernas politiska prioriteringar till exempel.

Regeringens två liberala samarbetspartier har redan gjort klart vad de prioriterar. Inte överraskande tycker Centern och Liberalerna att det viktigaste för dagen är att sänka olika skatter.

Det tycker de alltid. Det är så man känner igen en politisk käpphäst.

Experterna inte övertygade

Regeringens expertmyndigheter är inte övertygade. Ekonomistyrningsverket frågar i ett yttrande om sänkt skatt är "motiverad". Konjunkturinstitutet tror inte att det är rätt sätt att stötta ekonomin.

Precis som många andra konstaterade Magdalena Andersson att pandemin har blottat allvarliga problem i det svenska samhället.

För Socialdemokraterna finns det bara två saker att prioritera just nu. Det handlar om välfärden, i praktiken kommunernas ekonomi. Och det handlar om trygghet och arbetsmarknad. Att förlänga reglerna i a-kassan, helst på obestämd tid, är det enda rimliga just nu.

Klokt med miljöinvesteringar

Dessutom är det naturligtvis klokt att passa på och göra miljöinvesteringar nu.

Att slarva bort ekonomiskt utrymme på illa genomtänkta skattesänkningar skulle inte bara vara dålig fördelningspolitik. Det skulle dessutom vara riktigt usel konjunkturpolitik.

Redan förra kvartalet slog hushållens sparande ett nytt rekord. Vi satte in över 200 miljarder på bankkonton och fonder. Begripligt, men inte så bra om vi vill att hjulen ska rulla.

Resultatet av fler skattesänkningar blir knappast fler jobb, bara mer pengar på en del människors bankkonton. Pengar i sjön, för att prata klartext.

Skattesänkningar är en politisk käpphäst Sverige inte har råd med i dag.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.