Mejla

Susanna Kierkegaard

Helylle på jobbet, råskurk på fritiden

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I ljuset av förra veckans skandal då ordningsvakter i tunnelbanan i Stockholm våldsamt tryckte ner en höggravid, mörkhyad kvinna mot en bänk, kan man tycka att frågan om rasism i kåren borde vara högaktuell.
Foto: Christine Olsson/TT
I ljuset av förra veckans skandal då ordningsvakter i tunnelbanan i Stockholm våldsamt tryckte ner en höggravid, mörkhyad kvinna mot en bänk, kan man tycka att frågan om rasism i kåren borde vara högaktuell.

I dag avslöjar Aftonbladet att en ordningsvakt anställd hos Securitas skrivit grova rasistiska och sexistiska kommentarer på nätet. Företaget svarar med att man får skilja på jobb och fritid. Hela historian påminner om boken "Doktor Jekyll och Mr Hyde". Går det att klyva sig själv i en yrkesperson och en fritidsperson?

Doktor Jekyll var en helylle kille. För det mesta en förnuftig forskare, som bara ville ha lite kul emellanåt. I det syftet uppfann han ett serum som förvandlade honom till den ondskefulla Mister Hyde.

Boken om den kluvna personligheten är skriven av Robert Louis Stevenson och gavs ut 1886. Den slutar med att serumet förlorar sin kraft och Doktor Jekyll inte lyckas förvandla sig tillbaka från Mr Hyde.

En hederlig man med en tveksam dragning

Det mest intressanta i historian är doktorns dragning till att förvandla sig. Varför vill en så hederlig man ha ett tillfälle och en ursäkt för att kunna ge sig ut och slå ner folk om nätterna? En gång råkar han till och med döda en gammal farbror. Eller han och han – det var ju Mr Hyde.

Att skilja på två delar av samma personlighet är inte så enkelt, vilket Doktor Jekyll lärde sig den hårda vägen. I dag är det för många en utmaning att dra gränsen mellan livet som anställd och tillvaron på nätet. Många markerar till exempel att de "twittrar som privatpersoner". I försöken att skydda arbetsgivaren från eventuella personliga snedsteg väcks frågan om hur långt man kan gå på sin fritid utan att det drabbar ens yrkespersonlighet. Ska Mr Hyde verkligen få twittra?

”Ni kan åka tillbaka till Afrika”

En ordningsvakt på Securitas skrev på Facebook att han är trött på ”mörkhyade rasister som gnäller på oss vakter. Ni kan faktiskt åka tillbaka till Afrika eller var ni nu har ert ursprung och prova att tjafsa med en vakt där”. Vidare har han inte mycket till övers för "vänstern som pga mentala problem har aggressionproblem mot auktoriteter. Jag önskar vi kunde skicka dessa österut till Putins nya gulagläger för kontemplation där livet ut”. Och sist på topplistan kom ”bittra samt fula/vackra/neutrala feminazist-kvinnor som hatar oss män och skyller på ett icke existerande machovaktpatriarkat istället för inse att deras problem beror svaga muskler, allmän inkompetens och penisavund.”

I ljuset av förra veckans skandal då ordningsvakter i tunnelbanan i Stockholm våldsamt tryckte ner en höggravid, mörkhyad kvinna mot en bänk, kan man tycka att frågan om rasism i kåren borde vara högaktuell. Att ordningsvakter och poliser rasprofilerar är knappast en nyhet. Kalla faktas program, 28 januari 2019 i TV4, handlade om just det. Ett första steg mot bättring vore att erkänna att kåren har ett problem.

Bara rasist på fritiden

Men svaret från ordningsvaktens arbetsgivare, företaget Securitas, går inte i de banorna.

– Jag tänker inte kommentera inlägget han har gjort. Hur vi tycker och resonerar som företag och arbetsgivare är en helt annan sak. Jag vill ändå skilja på fritid och i arbetet, säger Securitas presstalesperson Axel Andersson till Aftonbladet.

Företaget försöker förstås slippa ta ansvar för att de anställt en uppenbart olämplig person som ordningsvakt. Att man skulle kunna ägna sin fritid åt att be folk dra "tillbaka till Afrika", men på arbetstid behandla alla lika, är skrattretande. Rasist och kvinnohatare är man knappast på deltid.

Mr Hyde ska nog inte vara ordningsvakt.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.