Plocka fram din inre tant i valet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingegerd – en av många äldre damer som inspirerar.
Foto: SKÄRMDUMP FRÅN TWITTER/ANDERS DEROS
Ingegerd – en av många äldre damer som inspirerar.

Med mycket mod och en tantväska sätter man skräck i nazister.

Väsksmockan hänger för evigt i luften, i statyn av ”tanten” till attack mot nazisten. Den är hett omdiskuterad, statyn i Alingsås efter bilden av damen som tar väskan till vapen mot skinnskallen i Växjö 1985.
Betydligt fredligare var helgens tantväskprotest mot NMR i Ludvika, men visst fanns inspiration från den klassiska bilden. Under lördagen valde två pensionerade damer att markera sitt missnöje mot nazisterna, rapporterade Dagens Nyheter. Gundi Almaas och Katarina Nyberg har båda varit goda män för ensamkommande flyktingbarn, och duon har beställt 100 dekaler i rött och regnbågsfärger, med texten “Rösta mer mänskligt”. Dessa har de även placerat på sina “tantväskor”. Så vad är en sådan?
– En tantväska är en ful handväska med två handtag, gärna brun och stor och lite omodern. Om du minns bilden som gick runt för flera år sedan med en dam som dänger sin tantväska i huvudet på en nasse. Den bilden har jag aldrig glömt och vi ville göra som denna modiga tant, säger Gundi Almaas till DN.

Tanten förkroppsligar modet

Igår föll domen mot nazisten i Sundsvall som kartlade journalister och som åtalats för bland annat för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Militanta nazisters framfart i landet – och den högkoncentrerade terrorn mot valarbetare på platser som Ludvika, Kungälv och Boden – har skakat valrörelsen.
Men samtidigt glimrar bilden av det beslutsamma, fredliga motståndet, förkroppsligat av tanten. Vi borde alla inspireras av tanterna under det här valet. Det är svårt att tänka sig något mer rakryggat än 83-åriga Ingegerd som med sin kundvagn plöjde genom nazisterna från NMR i Göteborg. Ingegerds mål var Ica Maxi – och ingen högerextrem marsch skulle få stå i vägen.
– Jag är förbannad. Varför ska de komma hit och förstöra? Kostar inte detta? Jag kör rakt på dem. Rakt på dem, sa hon i ett klipp till Dagens ETC.
På kuppen blev hon något av en folkhjälte.

Påminner: vi är många fler

Hyllad blev även Anette, som i Almedalen ställde sig bland nazisterna för att på ett fredligt sätt markera mot NMR:s försök att sabotera Annie Lööfs tal.
– Herregud, jag är ju en svag, värnlös gammal tant. Men det är klart, de kan ge sig på mig, fast då säger det mer om dem än om mig, sa hon till Aftonbladet.
De modiga tanterna påminner om tre saker: vi som står upp mot rasism och nazism är många, många fler än de som söndrar och hatar. En fredlig protest kan vara den starkaste motkraften. Och en svag tant med en stor väska är oändligt mycket modigare än en militant nazist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.