Mejla

Ingvar Persson

Bättre med en byggboom än stora rotavdrag

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

400 000 bostäder ska byggas de kommande åren.
Foto: JOHNÉR
400 000 bostäder ska byggas de kommande åren.

Lobbyorganisationen Företagarna är bekymrade över utvecklingen i rotbranschen. Skattebetalarna står ju numera bara för en tredjedel av arbetskostnaderna när bostadsrättsägare ska byta kök eller villaägare lägga nytt tak.

Jämfört med tidigare, när hälften av lönen kom från Skattemyndigheten, har tiderna blivit tuffare. Det senaste året har antalet företag som ansökt om pengar för rotuppdrag minskat med 17 procent, skriver Företagarna i ett pressmeddelande.

Pengar till byggande

Möjligen har 5 391 jobb försvunnit. Det är i alla fall den häpnadsväckande exakta siffra Företagarna presenterar. Tydligen borde vi bli rädda. Faktum är att regeringen hade ett mycket tydligt syfte när rotsubventionerna sänktes. I stället för att gå till mer eller mindre nödvändiga renoveringar av privatägda bostäder skulle en del av pengarna användas för byggande.

Det betyder också att byggnadsarbetarna behövs i nybyggnationen.

Prognoserna säger att det måste byggas över 400 000 nya bostäder de närmaste tio åren, så prioriteringen är inte så svår att försvara. För Sverige är nya bostäder viktigare än renoveringar av fullt fungerande kök. Och bostadsbyggandet har verkligen tagit fart.

Nivåer som på 70-talet

Boverket presenterade härom veckan en prognos. Under 2016 kommer 64 000 nya bostäder att påbörjas. Nästa år pekar siffrorna på att det blir ännu lite fler. Det är en dramatisk uppgång och nivåer som Sverige inte sett sedan 1970-talet. Ingen påstår förstås att boomen bara skulle bero på att regeringen flyttar några miljarder från Rot-avdraget till en investeringsstimulans för bostadsbyggande. Men om regeringens politik har bidragit till att samhällets resurser används för att lösa bostadsbristen är det faktiskt bara bra.

Av:

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.