Mejla

Anders Lindberg

Dålig idé att ge mer makt till regeringen

Sveriges riksdag är folkets främsta företrädare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill snabbt kunna fatta beslut om coronarelaterade åtgärder utan att först få riksdagens godkännande.

"Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder", skriver statsekreterare Maja Fjaestad (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Jag tycker att detta låter som en misstänkt dålig ide.

Expressen har tagit del av Moderaternas svar på remissen och partiet är kritiskt. Redan där faller det, enligt min uppfattning. Sverige har nationell samling just nu och Stefan Löfven har varnat för att tusentals människor kommer att dö. Man kör inte över det viktigaste oppositionspartiet under en nationell samling.

Men det finns även flera principiellt viktiga invändningar.

Enligt grundlagen är Sveriges riksdag folkets främsta företrädare. Det är med andra ord riksdagen som är det yttersta uttrycket för folkviljan och som stiftar våra lagar.

De beslut som kan ligga i ”vissa coronarelaterade åtgärder” rör själva kärnan i våra grundlagsskyddade fri och rättigheter och hur vår demokrati fungerar.

Om krisen blir så allvarlig som i andra länder kan människors frihet i det närmaste totalt komma att inskränkas. Detta blir även prejudikat inför framtida kriser. Att fatta sådana beslut någon annanstans än i Sveriges riksdag är orimligt.

Riksdagen har redan effektiviserat arbetet till 55 ledamöter. Om dessa hämtas från Stockholmsregionen skulle det gå att samla riksdagen till beslut på en timme. Om man minskar antalet ledamöter ytterligare kan tiden kortas. Behovet av snabbhet kan därmed inte vara ett argument.

Om regeringen ändå går vidare med sitt förslag har den i praktiken etablerat en ny konstitutionell ordning i Sverige. Den kommer att kunna användas i framtiden även av andra regeringar i andra kriser.

Vilka rättigheter tror ni att en statsminister Jimmie Åkesson skulle ta chansen att inskränka? Om den olyckan är framme.

Vi behöver inte gissa, det räcker att titta på Ungern. Och att Sverigedemokraterna är positiva till regeringens förslag gör i varje fall inte mig mycket lugnare.

Regeringen måste nu ta till sig Moderaternas kritik och skriva om förslaget så att hela riksdagen är med på de eventuella ändringar som görs. Den kompromiss Moderaterna föreslår är att ge regeringen mer makt men att rikdagen ska få veto mot besluten i efterhand. Det kan vara en lösning.

Men parallellt med denna diskussion bör man även titta om man istället kan anpassa riksdagens arbetsformer för att uppnå den snabbhet som naturligtvis kan behövas för att möta Coronakrisen. Det är en bättre lösning än att förskjuta makten från riksdagen till regeringen.

De historiska erfarenheterna av att riva upp regelboken och centralisera makt i en kris är tyvärr usla. Särskilt som många av de åtgärder som genomförs nu med all säkerhet blir kvar under mycket lång tid.

***

Lyssna på samtal med Ida Texell, krisledningschef i Upplands-Bro, om hur kampen mot smittan fungerar i praktiken i kommunerna

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.