Mejla

Jenny Wennberg

Publicerad:

V är den bästa kompisen S har

Därför borde Socialdemokraterna lyssna på Jonas Sjöstedt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns falska vänner, och så finns det de där vännerna som har din rygg oavsett vad som händer i livet, men samtidigt har modet att leverera även hårda sanningar.

Socialdemokraterna har bara en sådan vän och det är Vänsterpartiet.

Blåbrun paketlösning

Trots det håller Socialdemokraterna nu på att överge Vänstern och också Miljöpartiet för att istället göra upp i migrationskommittén med Moderaterna, som numera kommer i form av en paketlösning där man får Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna med på köpet.

Det är inte en rimlig politisk väg att gå för Socialdemokraterna.

När Jonas Sjöstedt nu sträcker ut handen borde Socialdemokraterna greppa den och skapa en majoritet i migrationskommittén bestående av Miljöpartiet, Vänstern, Liberalerna och Centern. Det är den enda anständigheten som finns kvar i svensk politik.

Socialdemokraterna måste stå upp för de mänskliga rättigheterna, för rätten till asyl och att få sina asylskäl prövade individuellt.

Ta ansvar för integrationen

Men det betyder också att Socialdemokraterna samtidigt måste ta politiskt ansvar för integrationsarbetet. Människor som kommer till Sverige ska snabbt lära sig svenska, komma i arbete och kunna hitta en bostad. De permanenta uppehållstillstånden är en garant för att människor ska börja investera sig i sitt nya hemland. Familjeåterförening skapar social stabilitet för de som kommer till Sverige och minskar risken för social utslagning. Skolan måste struktureras för att klarar av att fungera i ett Sverige där allt fler har ett annat modersmål än svenska.

Socialdemokraterna borde vara bättre än att försöka blidka en rasistisk opinion för att stärka sitt väljarstöd. För något annat än det handlar inte trevarna mot Moderaterna om.

Vad man inte verkar kunna se, är att det i sig är en politisk förflyttning som kommer kosta partiet röster.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: