Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Snart skjuter gängen med regeringens vapen

Vapenstölderna på Rosenbad är en praktskandal

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rosenbad, där det senaste årets vapenstölder ägt rum. Nu måste Regeringskansliet se över hela säkerhetsorganisationen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rosenbad, där det senaste årets vapenstölder ägt rum. Nu måste Regeringskansliet se över hela säkerhetsorganisationen.

Glock-pistoler är pålitliga vapen. De är lätta att hantera och tål de flesta stötar de kan få ute i fält. Det är därför svensk försvarsmakt använder pistolmärket. Det är också ett vapen som använts i ett antal skolskjutningar i USA och i terrorattentat, bland annat under Utøya-massakern i Norge 2011. Att grovt kriminella vill ha lika bra vapen som militär eller flera poliskårer runt om i världen är inte konstigt. Därför vore det också rimligt om alla med laglig rätt att bruka vapnen i tjänst också bevakar dem som om de vore just lika farliga i fel händer som de faktiskt är. Men så tycks inte vara fallet.

Ska skydda undan terror

Dagens Juridik var först med att avslöja Glock-stölderna på Regeringskansliet och i helgen skedde ytterligare en stöld, rakt under näsan på statsministern och hans SÄPO-vakter. Nu har en skyddsvakt – vars uppgift det är att bevaka skyddsobjekt undan bland annat terrorism – gripits, misstänkt för åtminstone en av stölderna. Mannen ska tidigare i år ha bytt namn och dessutom ha stora skulder.

Det är fullständigt obegripligt att en sådan person inte bara kunnat röra sig fritt i maktens absoluta centrum, utan också ha tillgång till vapen tänkta att användas vid yttersta nödsituation.

Tungt ansvar på Securitas

Ansvaret vilar nu tungt över Securitas där vakten varit anställd - men också på Regeringskansliet själva. Varför ska skyddet av Sveriges regering över huvud taget köpas in externt? Skyddet av staten borde skötas av staten själva – det är där den främsta kompetensen finns. Regeringskansliet borde ha en helt egen säkerhetsorganisation med egen personal som anställs efter strikta villkor. Här finns inget utrymme för slarv.

Nu måste rutiner och organisation gås igenom grundligt. Det är skandalöst att vi riskerar hitta Regeringskansliets vapen mitt bland kriminella och gängskjutningar.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.