Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Din tidsplan går inte ihop, Sabuni

Hoppas bli bättre - om några år

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni (L).
Foto: BJÖRN LINDAHL
Nyamko Sabuni (L).

Gårdagens partiledardebatt i SVT var ingen söndagspromenad för Nyamko Sabuni (L).

En riktigt optimistisk recension av L-ledarens framträdande skulle säga att hon var osynlig. Talepunkter om januariavtalet bleknade i jämförelse med två ovanligt pigga ministrar och en opposition i attackläge.

De poäng som ändå hade kunnat plockas när Sabunis udd riktades mot exempelvis Sverigedemokraternas helikopterpengar gick förlorade när det var svårt att hitta orden.

Då åker skämskudden upp hemma i tv-sofforna. Det är ingen bra utgångspunkt om Sabuni vill få fram sitt budskap.

Lågt tittarbetyg

Betyget från tittarna var enligt Expressen det lägsta av alla och på en fråga om hur tankarna går kring det svarade L-ledaren: "Jag hoppas bli mycket bättre om några år."

Några år är lång tid för att bli varm i kläderna. Särskilt med tanke på att det kommer att hinna bli valkampanj och valdag, om uttalandet nu ska tolkas bokstavligt.

Sabuni har inte den tiden. De som röstade fram henne i mitten av förra året hade sannolikt hoppats på att det skulle gå aningen snabbare att komma igång. På söndagskvällen undrade antagligen många liberaler hur den alternativa vägen med Erik Ullenhag som partiledare hade sett ut.

Lobbyistkopplingar

Då hade det kanske inte känts som att det var en marionett som stod vid Liberalernas plats i SVT-studion. Ett stort frågetecken hänger fortfarande över Sabuni - vem är det egentligen som sätter Liberalernas agenda? - och lär fortsätta att göra det.

Den SvD-granskning som i våras visade att Sabuni har styrts av lobbyister när hon lagt fram sin politik har förstås inte glömts bort.

Den här gången hade det bara gått lite för lång tid för att det skulle kännas relevant att tvåla till henne för det, som Jonas Sjöstedt (V) gjorde förra gången det var partiledardebatt i SVT.

Bråttom för Sabuni

Mot bakgrund av sådana avslöjanden är det inte särskilt konstigt att Sabunis förtroendesiffror liksom tittarbetyget igår ligger i botten.

Det är förståeligt att L-ledaren vill ha de där åren för att komma till sin rätt. Lägg bara samman de pinsamma kopplingarna till konsultbyråer, låga förtroendesiffror och att det verkar som att hon helt enkelt är ganska obekväm i direktsänd tv.

Problemet är att ett parti som ligger och guppar kring riksdagsspärren behöver ett säkrare kort. Det börjar bli bråttom för Sabuni att visa sig kapabel. Lyckas hon inte med det hörs kanske snart viskningar om en ersättare som kan hoppa in och ta rodret lagom till valrörelsen.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.