Klappat och klart, och gravt arrogant, SVT!

Petter Larsson: ”Sverige möts” passar in i en farlig utveckling som pågått sedan valet 2014

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Jag och Jan Helin får väl boka in oss på ett ”Sverige möts”-möte i stället”, skriver Petter Larsson.
Foto: TT
”Jag och Jan Helin får väl boka in oss på ett ”Sverige möts”-möte i stället”, skriver Petter Larsson.

I förra veckan ringde Aktuellt och undrade om jag ville debattera SVT:s nya satsning Sverige möts i direktsändning med SVT-chefen Jan Helin nu på torsdag. Bakgrunden var att jag riktat kritik mot satsningen och redan debatterat saken med Helin här i Aftonbladet (25 och 27 sep).

Jag tackade ja.

I tisdags frågade jag om debatten nu var helt spikad och fick svaret ”ja absolut”. Samma dag hade jag ett förberedande samtal med redaktionen som avslutades med att allt fortfarande var klappat och klart. Jag såg verkligen fram emot att få prata med Helin, en person som jag har stor respekt för.

Men onsdag förmiddag fick jag besked om att debatten var inställd. Efter att Aktuellt-redaktionen ”förpratat” med mig och Helin trodde de nu inte att ”debatten skulle bli som de tänkt sig”.

En sådan sen avbokning är naturligtvis gravt arrogant, jag känner mig behandlad som luft. Det kommer att dröja, om jag ens någonsin skulle tacka ja till att medverka i SVT igen och jag kan bara hoppas att de inte behandlar andra medverkande på samma sätt.

Naturligtvis står det SVT helt fritt att själva utforma sina program. Man är inte skyldig att släppa fram kritik, och man kan välja vilka kritiker man vill höra.

Men om de hade tyckt att jag var en ounderbyggd stolle, hade de väl aldrig frågat mig från början? Både mina och Jan Helins argument var ju redan väl kända från vårt debattutbyte i Aftonbladet.

Den enda jag egentligen lade till i ”förpratet” var att en anledning till att jag reagerat är det bredare politiska sammanhanget för Sverige möts. Jag nämnde att programmet passar in i en utveckling som pågått sedan valet 2014, där opinionsbildare och partier propagerat för att man nu ska ”tala med” Sverigedemokraterna och ”lyssna på” den högerradikala opinionen, där en högerextrem tidnings rätt att gästa Bokmässan plötsligt blev en ohyggligt viktig yttrandefrihetsfråga, och där det numera kallas ”samtalsaktivism” att diskutera offentligt med nazister.

Det är en utveckling där demokratifientliga rörelser och perspektiv undan för undan normaliseras och betraktas som vilka åsikter som helst, och jag är rädd att Sverige möts också skulle kunna få den funktionen. Men det får man väl inte säga i det här landet längre.

Var det där skon klämde?

Eller var det när jag fick frågan om var jag själv står politiskt, och svarade att jag står till vänster och på den liberala sidan enligt Gal-Tan-skalan? Förvandlades min demokratiskt grundade kritik då till vänstertjafs?

Man får hoppas de hittar någon kritiker som passar deras mallar bättre, så det ”blir som de tänkt sig”.

Jag och Jan Helin får väl boka in oss på ett Sverige möts-möte i stället.


SVT svarar direkt: Det handlar inte om arrogans, Larsson

Aktuelltredaktionen på SVT tar sig varje dag an dagens mest brännande ämnen ur olika perspektiv och strävar efter att få dagens mest intressanta personer till studion.

Detta för att skapa spänstiga samtal och debatter som är relevanta för Aktuellts stora och breda publik. Redaktionens mål är alltid att göra ett så angeläget program som möjligt för publiken.

I detta arbete händer det att gäster bokas på och bokas av – och detta med betydligt kortare varsel än vad som skedde i detta fall. Det är tråkigt att Petter Larsson tolkar detta som arrogans för så är det givetvis inte. Det är något som sker varje vecka, men vanligtvis leder det inte till artiklar på kultursidorna.

Charlotta Friborg
Ansvarig utgivare för SVT Aktuellt

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.