Mejla

Anna Andersson

Metoo belyste gränser – som alkoholen river ner

Vi borde prata mer om fyllans roll när det kommer till kladd och övergrepp

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: TT

Förra veckan nådde Metoo den danska mediebranschen. Sofie Linde, bland annat programledare för flaggskeppet ”X-factor”, tog bladet från mun då hon ledde en humorgala, och berättade från scenen om dels grova sexuella trakasserier av en känd, icke-namngiven kollega – ”om du inte suger av mig kommer jag att förstöra din karriär” – dels om hur hon fortfarande inte får lika mycket betalt som sina manliga kollegor, trots att de gör samma jobb.

Här hemma har det som bekant gått nästan tre år sen Metoo brakade loss och här pågår någon slags summering. Mycket har handlat om mediekritik och i viss mån juridik och det är en viktig debatt. Men det finns också annat att ta med sig. Till exempel nödvändigheten av att lyssna in, att hålla koll på inte bara på sina egna utan också andras gränser. Jag är övertygad om att Metoo har skapat samtal och tankar som inte fanns före.

Från dansk horisont framstod vi väl (som vanligt) länge som sippa moralister – for helvide, det är ju kun en flirt! – och jag tänkte nu ge dem lite vatten på sin kvarn för jag vill lyfta en faktor som jag saknar: alkoholen.

Hur stor andel av alla ovälkomna, sexuellt laddade handlingar – och här menar jag alltifrån plumpheter och förolämpningar, via händer på fel ställen och påträngande uppvaktning, till rena övergrepp – utförs på fyllan?

Jag skulle gissa en stor andel.

Det är fantastiskt om män, men även kvinnor, numera reflekterar mer över hur deras handlingar kan uppfattas, var deras egna och andras gränser går. Men kanske att vi också borde fundera på hur mycket vi dricker, vad som händer med de där gränserna då och varför ett ”äsch, han var ju packad” någonsin skulle vara en godtagbar ursäkt.

Det där med avsugningen, som Sofie Linde fick höra, hände för övrigt under en julfest.

Till mina danska systrar riktar jag nu ett uppriktigt held og lykke. Det är inte kul att kallas sipp moralist men ibland är det värt det.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN