Publicerad:

Bolibompa-nytt för Björn Söder

Martin Aagård: Det gör ont att se Uppdrag granskning göra bort sig om våldtäktsmännen

Av:

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdrag granskning forsätter sitt korståg för att avslöja att vänstern har fel.

Det spelar ingen roll om det handlar om frågor som är omöjliga att bevisa, till exempel att man inte får kritisera invandringen i Sverige eller att fattiga barn inte är fattiga egentligen. Eller som i onsdags när man försökte sätta dit en forskare för att han inte forskat tillräckligt mycket på ett ämne som Ann Heberlein tycker är jätteviktigt.

Det låter kanske som ett skämt, men det var exakt vad avsnittet om våldtäktsmän och invandring gick ut på.

Resultatet blev tyvärr ett stycke riktigt dålig journalistik. Eller feg. Eller jag vet inte vad jag ska kalla det.


SVT:s journalistiska flaggskepp missar i alla fall helt det som gjort diskussionen om våldtäkter och invandring till den mest obehagliga och infekterade politiska frågan på ett par decennier. Nämligen att den används som en medveten strategi för att driva väljare (framförallt kvinnor) till nationalistiska partier som vill minska invandringen. I hela Europa. Och i USA.

Att PK-eliten importerar våldtäktsmän och gör allt för att förtiga att de är sexbrottslingar, är en internationellt spridd konspirationsteori som fått starkt fäste i extremhögern. På sistone har den även givits antisemitiska förtecken. Våldtäkterna kan hursomhelst bara stoppas med stängda gränser menar extremhögern. Och det är därför frågan vilket land gärningsmännen är födda i är så mycket viktigare än alla andra faktorer som skapar en våldtäktsman.


Det här kunde Petter Ljunggren eller hans redaktör kunnat komma fram till med ett par googlingar. De kunde ha ringt Expo, eller vad som helst.

För de har väl inte medvetet struntat i att berätta det? Det vore som att göra ett reportage om Lars Vilks Muhammedteckningar utan att nämna att de möttes av en protestvåg från muslimer världen över och att Vilks utsattes för upprepade mordförsök.

Det är så jävla kasst, för att uttrycka det milt.

Nej, även Joakim Lamotte mår dåligt.

Istället lyfter man en annan politisk aspekt av frågan. Nämligen att den som är kritisk mot invandring riskerar att kallas för ”husblatte” eller rasist.


För det är inte bara kvinnorna som utsatts för våldtäkt som är offren i UG:s berättelse. Nej, även Joakim Lamotte mår dåligt. En före detta anställd på Uppdrag granskning, som jobbat nära programledaren är numera så rädd för alla som inte uppskattar hans kampanjer mot minareter och invandrare att han har ett baseballträ i sovrummet.

Men han är ingen inskränkt människa. Det visar UG tydligt med att han lyssnar på Ice Cube och tränar med en kille från Iran.

Puh. Skönt.

Även Ann Heberlein, som inte presenteras som den högerpolitiker hon är, framställs som ett offer för kriminologiprofessor Jerzy Sarneckis undlåtenhet att forska på det Ann Heberlein tycker är så viktigt men själv inte orkar forska på.

Det gör ont att se mina gamla idoler på UG göra bort sig igen. Att de än en gång intervjuar sina före detta kolleger för att rentvå dem från anklagelser om högersympatier.


Det är precis som när Lou Reed gjorde den där skivan med Metallica. Man betraktar en grupp äldre män med v-ringade t-shirts som är jättearga på något alla andra inte riktigt förstår.

Först blir man bara tyst. Tvingar sig att lyssna klart med sammanbitna käkar.

Sen börjar man hitta på en massa ursäkter.

Förklaringar.

Jo, visst är det bra. Egentligen. Att de struntar i att berätta om alla andra faktorer våldtäktsmän har gemensamt är väl bra? Eller Att våldtäktsmän finns i alla länder. Jo, det är bra att de inte drar någon slutats av det. Det är bra att de inte berättar vad ”kultur” är. Att de inte berättar vilka grupper alla vaga anklagelser syftar på förutom afghaner som tydligt pekas ut som potentiella våldtäksmän (oklart vilken etnisk grupp av afghaner, det finns många). Kurder? Irakier? Irakiska kurder? Muslimer? Turkar? Kristna konvertiter? Pojkar? Män?

Det är bra att UG anklagar Jerzy Sarnecki för att inte ge dem tillräckliga fakta istället för att ta fram sina fakta själva, som de journalister de är. Det är bra att de använder ordet ”kultur” när de beskriver hur några av jordens fattigaste människor lever.

Så där fortsätter jag hela kvällen. Det här är ju UG, de vet väl vad de håller på med? De har inte fastnat i en konstig loop där de jagar en politisk korrekthet som inte finns.

Istället för att bara kapitulera för den där lilla rösten inombords som säger att gårdagens UG var Bolibompa-nytt för Björn Söder.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad: