Publicerad:
Uppdaterad:

Inse att de allra flesta vuxna gillar att dricka

Debattören: Anpassa arbetet mot alkohol efter det

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi pratar förvånansvärt lite om hur individen själv kan ta ansvar för sin egen alkoholkonsumtion och hur man kan förebygga problem bland oss som dricker. Det är som att vi tror att förebyggande insatser bara fungerar på barn och ungdomar, skriver  Anna Sjöström.
Foto: Getty
Vi pratar förvånansvärt lite om hur individen själv kan ta ansvar för sin egen alkoholkonsumtion och hur man kan förebygga problem bland oss som dricker. Det är som att vi tror att förebyggande insatser bara fungerar på barn och ungdomar, skriver Anna Sjöström.

DEBATT. Över 100 miljarder kronor per år i kostnad för samhället och ungefär en miljon människor som dricker för mycket. Så ser siffrorna ut i vårt land.

Alkohol är en ständigt aktuell samhällsfråga som blivit mer påtaglig under coronakrisen. Systembolaget har ökat sin försäljning och många arbetsgivare vittnar om ökade alkoholproblem bland anställda som jobbar hemifrån.

I samhällsdebatten ligger fokus på att beskriva och uppmärksamma problem. Ofta läser vi gripande skildringar om hur alkoholen slår sönder karriärer, liv och familjer.

Men vi pratar förvånansvärt lite om hur individen själv kan ta ansvar för sin egen alkoholkonsumtion och hur man kan förebygga problem bland oss som dricker. Det är som att vi tror att förebyggande insatser bara fungerar på barn och ungdomar och möjligen deras föräldrar. Trots att alkoholproblem är vanligast bland vuxna och ungdomar i dag dricker på en historiskt låg nivå.

I Sverige är Systembolaget en mycket viktig aktör i denna fråga. De har två tydliga uppdrag. Den första är att skydda de som har tappat kontrollen över sitt drickande och deras anhöriga. Den andra är att se till att vi andra inte börjar dricka så mycket att vi hamnar i den gruppen som behöver skyddas.

Men när det gäller förebyggande information för de 90 procent av alla vuxna som väljer att dricka så finns det faktiskt ingen offentlig organisation som har det ansvaret. Jag tycker att det är väldigt konstigt.

Jag slutar heller aldrig förvånas över hur vi krånglar till det när det gäller alkohol. Vi går liksom runt de viktiga frågorna, fokuserar på de mest allvarliga problemen och undviker att prata klartext.

Trots att alkoholproblem uppstår och kan förebyggas på precis samma sätt som andra livsstilsrelaterade hälsoproblem som övervikt, högt blodtryck och diabetes typ 2. En vanlig förklaringsmodell för varför det är så svårt att prata om alkohol är att frågan är omgärdad av skuld och skam. Jag tror att det är mycket enklare än så.

Skälet till att vi inte vill prata om alkohol är att de flesta av oss gillar att dricka och ogillar pekpinnar. Så när alkoholfrågan kommer på tal så tänker vi att det inte handlar om oss och slutar lyssna.

Men det här duger inte. Om vi på allvar vill minska alkoholproblemen i samhället så behöver vi bredda målgruppen för förebyggande verksamhet och trycka ut kunskaper och verktyg som faktiskt fungerar. Vi behöver börja prata om alkohol på ett nytt sätt och i nya sammanhang.

Jag vet att det går att göra för jag har haft förmånen att få samarbeta med organisationer som modigt tagit sig an denna uppgift och lyckats mycket väl. Vi behöver inte heller uppfinna hjulet. Lösningen på problemet ligger i att sprida förebyggande information som faktiskt fungerar. Nämligen att det finns forskningsbaserade kunskaper som alla vi som dricker kan använda för att minska vår egen risk.

Det handlar om genetikens betydelse, varför hög tolerans är dåligt och inte bra och faktiskt också hur mycket man kan dricka utan att ökar risken för problem.

Om du inte dricker mer än max 10 standardglas per vecka och aldrig fyra när du dricker så ligger du i den gröna zonen. Om vi dessutom lägger till att dricka långsamt och därmed undviker att bli påverkade så har vi trollat bort nästan alla alkoholproblem utan att ens involvera Socialstyrelsen, Systembolaget eller en statlig utredning.

Att ändra sina alkoholvanor kan vara både lätt och väldigt, väldigt svårt. Men poängen är att det går. Alla kan göra det. Med rätt information och kanske lite hjälp från omvärlden så kan alla minska risken för alkoholproblem.

Och det är aldrig för sent för att förebygga problem.


Anna Sjöström, författare till boken ”Pekbok för småfulla och Glasklart – drick smartare”, föreläsare och oberoende alkoholdebattör

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: