Sluta diskriminera blivande föräldrar, SD

Replik från S om föräldraförsäkringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om SD menar allvar med att vilja skapa mer jämlikhet mellan föräldrarna kan de börja med att rösta för de konkreta förslag som vi med erfarenhet vet bidrar till ett mer jämställt föräldraskap, skriver Kadir Kasirga, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott (S).
Om SD menar allvar med att vilja skapa mer jämlikhet mellan föräldrarna kan de börja med att rösta för de konkreta förslag som vi med erfarenhet vet bidrar till ett mer jämställt föräldraskap, skriver Kadir Kasirga, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott (S).

REPLIK. Det är genom en modern familjepolitik som vi bygger det starka samhället. Därför har vi socialdemokrater drivit igenom viktiga reformer för att föräldraförsäkringen ska bidra till ökad jämställdhet på arbetsmarknaden, i hemmet och goda uppväxtvillkor för alla barn.

Ett jämställt föräldraskap bidrar till goda uppväxtvillkor. Trots detta är Sverigedemokraterna emot de reserverade pappamånaderna. Den reform som i särklass bidragit mest till ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen.

I över 45 år har Sverige haft föräldraförsäkring. Systemet byggde redan från början på att föräldrarna har rätt till lika många dagar. Men i princip all föräldraledighet togs då ut av mammorna. Under 2018 stod mammorna fortfarande för över 70 procent av uttaget av föräldradagarna och papporna för runt 29 procent.

Trots denna fakta vill Sverigedemokraterna avskaffa all reglering i föräldraförsäkringen om vem som ska vara hemma med barnet. Ett förslag som vi med erfarenhet vet är en direkt kvinnofälla. Vi socialdemokrater använder i stället den erfarenheten som grund när vi utvecklar politik som ska öka jämställdheten i praktiken.

Ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen värnar också kvinnornas löneutveckling och senare pension. Men SD har heller inte lagt några större förslag på hur löneskillnaderna kan jämnas ut, någonting som skulle bidra till ett mer jämt uttag av föräldraledigheten.

Därtill framhåller SD bara kärnfamiljen som norm och anser att den är bäst för barnet. Medan vi socialdemokrater värnar om olika familjekonstellationer. Därför kan bland annat en förälders sambo sedan juli i år också ta ut föräldraförsäkring.

Vi reformerar nu föräldraförsäkringen efter det moderna samhällets behov. För oss är det viktigaste att barnet får kärlek, omsorg och sina behov tillgodosedda. Under 2018 ändrade vi föräldraförsäkringen så att även partnern ska kunna följa med till mödravårdscentralen de sista 60 dagarna av graviditeten.

Om SD menar allvar med att vilja skapa mer jämlikhet mellan föräldrarna kan de börja med att rösta för de konkreta förslag som vi med erfarenhet vet bidrar till ett mer jämställt föräldraskap.


Kadir Kasirga, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE