ÅSIKT

Sluta slösa pengar på elcyklar, Andersson

Debattören: Miljöfrågan är viktig – men inget tyder på att elcyklar löser klimatfrågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Liberalerna, Stefan Jerrevång
Värst av allt med den rödgröna budgeten är att regeringen tycks mer inriktad på plakatpolitik än att lösa faktiska problem, skriver debattören.
DEBATT

DEBATT. Vad får vi egentligen för våra skattepengar? Sverige har världens högsta marginalskatter på arbete, men inte världens bästa välfärd.

Vårdköerna växer där det blir svårare att komma i kontakt med vårdcentralen. Var sjätte ungdom (17,5 procent) lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Bidragsberoendet fördjupas när människor fastnar i bidragsberoende år efter år. Denna sysslolöshet är i sin tur en grogrund för de kriminella gäng som stärker sin närvaro i våra utsatta förorter. Att polistätheten då är den lägsta sedan 2007 visar på allvaret. När välfärden och rättsstaten inte fungerar utmanas samhällskontraktet.

Det finns med andra ord gott om samhällsproblem att ta itu med.

Men när Magdalena Andersson i dag presenterar regeringens vårbudget är det tydligt att det saknas en politik för att lösa problemen. Och värst av allt är att den rödgröna regeringen tycks mer inriktad på plakatpolitik än att lösa faktiska problem.

Låt mig ta några exempel. Den rödgröna regeringen lägger varje år 6 miljarder på byggsubventioner, bidrag till byggbolag, trots att högkonjunkturen gör att det redan byggs bostäder. Regeringen bygger ut Arbetsförmedlingen trots att både arbetslösa, arbetsgivare och kommuner saknar förtroende för arbetsmarknadspolitiken.

Men ingenstans blir plakatpolitiken så tydlig som när det kommer till miljöpolitiken. Regeringen strör ut våra gemensamma skattepengar på lägre moms för naturguider och bidrag till den som köper en elcykel.

Missförstå mig rätt. Miljöfrågan är viktig. Jag tillhör själv de som cyklar mer än jag kör bil. Men ingenting tyder på att den globala klimatfrågan löses av att det blir billigare att köpa elcykel i Sverige.

I stället krävs globala lösningar som på allvar ställer om våra samhällen. Och jag har ingenting emot att människor guidas i naturen och åker på vargsafari. Men är det rimligt att skattebetalarna ska subventionera detta? Löser det de samhällsproblem vi har att hantera?

Politik blir ofta en tävling i att lova allt till alla. Men det är i längden ohållbart. Politik handlar om att prioritera. Och som politiker ska man hantera skattebetalarnas pengar med respekt. Här står nu politiken inför ett vägval. Antingen fortsätter vi på den inslagna vägen med plakatpolitik. Eller så ställer vi om och prioriterar på riktigt.

Från Liberalernas sida är vi tydliga: Vi prioriterar en skola med kunskapsfokus och arbetsro där inte alla stöps i samma mall. Vi prioriterar reformer för fler enkla jobb i stället för låtsasjobb och fortsatt utbyggnad av Arbetsförmedlingen. Det är när bidragsberoende och sysslolöshet bryts som grogrunden för gängkriminaliteten släcks.

Trots att Sverige har världens högsta marginalskatter på arbete upplever många människor att välfärden inte lever upp till förväntningarna.

Ska människor känna förtroende för samhällskontraktet måste politiken göra riktiga prioriteringar och lösa de samhällsproblem som människor upplever i sin vardag. Plakatpolitiken måste förpassas till papperskorgen.

Inför dagens debatt i Riksdagen riktar jag därför en skarp, men tydlig uppmaning: Sluta slösa pengar på elcyklar, Magdalena Andersson!


Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM