C vill ”take away” arbetsrätt och hälsa

Replik från Fi om förslaget att tillåta take away av alkohol

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Medan Centern vill ”take away” arbetsrätt och folkhälsa vill Fi i stället se mer stöd direkt till restaurangbranschen så den inte är beroende av alkoholförsäljning eller utbrända och underbetalda arbetare för att gå runt, skriver Farida al-Abani.
Foto: Jolene Larsén-Kilan
Medan Centern vill ”take away” arbetsrätt och folkhälsa vill Fi i stället se mer stöd direkt till restaurangbranschen så den inte är beroende av alkoholförsäljning eller utbrända och underbetalda arbetare för att gå runt, skriver Farida al-Abani.

REPLIK. Nu har regeringen föreslagit ett förbud av försäljning av alkohol efter kl 22 på ställen med serveringstillstånd. Regeringen har alltså inte föreslagit ett totalförbud mot alkohol och systemet har kvar samma öppettider. Förbudet föreslås för att alkoholintag påverkar omdömet.

Personalen i vårdens alla led har inte råd med en ökad kurva, och samhället har inte råd med att alkoholen ska kosta staten 103 miljarder årligen.

Det är ekonomiska resurser och mänskliga resurser som vi hade kunnat lägga på mycket annat, bland annat genom att ge trygga jobb till tusentals människor både nu och sen.

Karin Ernlund (C), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm, vill nu att staten snabbt bör införa en tillfällig lagändring som tillåter take away av alkohol från restauranger tillsammans med mat. Hon skriver ”ett utvalt vin till den middag som beställs hem kan ge en extra guldkant. Den typen av åtgärder måste vi kunna kosta på oss i dessa svåra tider”.

Här blir det tydligt att det är konsumenterna som är viktigast och inte lika mycket ett värnande av jobb i restaurangbranschen.

Det är särskilt beklämmande att läsa detta förslag när vi samtidigt fått veta att Foodora är ”jobbpartner” med Stockholm stad. Ett företag som fått oerhörd kritik för sättet de behandlar sina anställda.

Foodora menar själva att jobb hos dem ”ska ses som extrajobb" och ger bara fem garanterade timmar i veckan. Men i en borgerligt styrd ekonomi är det konsumenterna, som har råd, som är i fokus och inte anställdas arbetsvillkor.

I Kalifornien klubbades det förra veckan med hot från gig-företagen att arbetare ska klassas som konsulter och inte anställda och därmed bli av med en massa rättigheter och utan möjlighet till att bilda fackföreningar eller få stöd av facket. Är det det ni vill även här?

Medan Centern vill ”take away” arbetsrätt och folkhälsa vill Fi i stället se mer stöd direkt till restaurangbranschen så den inte är beroende av alkoholförsäljning eller utbrända och underbetalda arbetare för att gå runt.


Farida al-Abani, partiledare för Fi och ersättare i arbetsmarknadsnämnden i Stockholm stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE