Debatt

Er självspäkning bryter inte utanförskapet

Replik från Arin Karapet (M) om strukturell rasism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är ett feltänk att tro att en nationell plan mot rasism, självspäkning från ljushyade politiker och en postkolonial analys om rasistiska strukturer skulle vara botemedlet som bryter utanförskapet bland invandrare, skriver Arin Karapet (M)

Foto: Nils Petter Nilsson
DEBATT

REPLIK. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, dras med i den enögda identitetspolitiska bilden om strukturell rasism. Hon målar upp att rasistiska strukturer är ett gift i det svenska samhället, som hindrar invandrare i arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.

Som stöd hänvisar hon till en rapport fylld av felaktigheter från rasaktivisten Kitimba Sabuni. Samtidigt förbiser hon vedertagna mätningar från exempelvis Eurobarometer, där Sverige sticker ut som ett av EU:s allra minst rasistiska länder.

Rasismen har även sin närvaro på Sveriges gator, det kan jag personligen intyga. Jag har själv fått utstå den. Men rasistiska strukturer är inte giftet som orsakat utanförskapet i våra förorter, skottlossningarna och sprängningarna eller misslyckandet för alltför många invandrarungdomar i den svenska skolan.

Det är ett feltänk att tro att en nationell plan mot rasism, självspäkning från ljushyade politiker och en postkolonial analys om rasistiska strukturer skulle vara botemedlet som bryter utanförskapet bland invandrare.

Giftet som nu plågar våra förorter och sätter upp hinder för unga med utländsk bakgrund är åratal av skadlig naivitet i den svenska politiken. Naiviteten har synts i ohållbar migration, oförmåga att upprätthålla rättsstaten och avsaknad av krav och förväntningar på unga med invandrarbakgrund i den svenska skolan.

Det gör att segregationen eskalerat, att gängen kan styra gatorna och att invandrarungdomar misslyckas med att klara gymnasiebehörighet. I den naiviteten har Lindhagens Miljöparti länge varit ledande.

Det som kommer få fler unga med invandrarbakgrund att lyckas är inte att erbjuda dem offerkoftan genom att skylla motgångar på strukturer, utan att ha exakt samma förväntningar och krav på dem i skolan som alla andra elever.

Det som löser gängvåldet är inte att uppmuntra rop mot polisen att gå ned på knä, utan att visa att polisen rakryggat står upp på skötsamma förortsbors sida.

Och det som skapar en hållbar migration är inte blåögd naivitet om en humanitär stormakt, utan en tillnyktring från ledande politiker.


Arin Karapet, riksdagsledamot, Stockholm (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT En fördel att vara vit – även i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Lindhagen

Rasism

Arin Karapet

Integration

Migration

Miljöpartiet

Moderaterna