Debatt

Bah Kuhnke, din väg leder till splittring

Replik från Ebba Busch om rasism och politiska samarbeten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns inget konstruktivt i Alice Bah Kuhnkes (MP) försök att bestämma vem som får tycka vad. Det finns ingen inkluderande i hennes vilja att monopolisera raseriet över ett fruktansvärt brott, skriver Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
DEBATT

REPLIK. Vissa saker borde vara självklara. Att känna sorg och raseri när en människa kvävs till döds under knäet på en likgiltig polis borde inte vara en partiskiljande fråga. Men det är det, åtminstone för Alice Bah Kuhnke (MP), som på denna sida anklagar mig för att ”posera” när jag markerar mot våldet.

Jag är kanske den partiledare som tydligast har protesterat mot övervåldet och manifesterat sympati med dem som drabbas. Men Alice Bah Kuhnke väljer att racka ner på mig som avsändare i stället för att kroka arm för ett uppenbart gott syfte.

Det finns inget konstruktivt i Bah Kuhnkes försök att bestämma vem som får tycka vad. Det finns ingen inkluderande i hennes vilja att monopolisera raseriet över ett fruktansvärt brott. Det finns ingen klokskap i hennes sökande efter konflikt där ingen konflikt finns.

Jag har inte sett någon, vare sig i Sverige eller USA, markera annat än avsky inför det våld som släckte George Floyds liv. I stället för att bygga verklig gemenskap, väljer Alice Bah Kuhnke att satsa på splittring. Det är bedrövligt.

För mig och för mitt parti är saken kristallklar. Rasismen är ett primitivt flockbeteende som får fruktansvärda följder. Gång på gång spiller den blod runt om i världen. Vi kristdemokrater bekämpar den genom att stå upp för dess motsats: idén om det okränkbara människovärdet.

Däremot instämmer jag i att det inte räcker att markera mot rasismen och dess följder. Det krävs även konkret politik. Otrygghet, gängbildning, arbetslöshet och kulturrelativism utgör en bördig jord för rasismens ogräs.

Här finns det för övrigt goda skäl att studera Alice Bah Kuhnkes och Miljöpartiets många misslyckanden. Blev skolorna i landets utanförskapsområden bättre under de år Miljöpartiet innehade skolministerposten? Ökade förståelsen mellan olika grupper när en MP-minister umgicks med extremistgrupper? Stärktes integrationen när staten under Alice Bah Kuhnkes tid som kulturminister delade ut skattepengar till organisationer som bjöd in talare som försvarade stening, våldtäkt inom äktenskapet och mord på homosexuella?

Det ”brott” Alice Bah Kuhnke anklagar mig för är att tala med riksdagens samtliga partier. Men jag skäms inte för det. Jag anser att samtal och respekt för väljarnas vilja leder bort från hat och extremism, inte tvärtom. Särskilt om man i alla lägen står upp för sina värderingar. Alice Bah Kuhnke har valt motsatt väg. Resultatet kan beskådas i ett alltmer polariserat och aggressivt debattklimat.

Även här borde slutsatsen vara självklar. Vi kanske tycker olika om vägen framåt. Vi kanske har olika analys av orsaker till samhällsproblemen. Men om våra intentioner är goda, så måste vi kroka arm och gå framåt tillsammans.


Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Dumpa SD om du bryr dig om oss, Ebba Busch

ÄMNEN I ARTIKELN

Protesterna efter George Floyds död

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Alice Bah Kuhnke

George Floyd

Rasism

Otrygghet