Annons

Detta ska du tänka på när du väljer kattfoder

1 av 2
Ett foder för kattungar innehåller extra protein och högre nivåer av viktiga mineraler.
PURINA ONE

Vad en katt behöver äta för att må bra påverkas av saker som ålder och livsstil.
Så hittar du rätt foder – för just din katt.

Alla katter är unika individer. Med olika egenskaper, smak och behov.

Och precis som människor har de specifika näringsbehov. En energisk kattunge behöver en annan balans än en äldre katt med lägre ämnesomsättning.

Purina ONE har ett brett utbud av foder, anpassade efter olika katters olika näringsbehov.

Kattungar

Kattungar växer fort – ofta blir de upp till 20 gånger större på bara ett halvår. Detta tillsammans med deras nyfikenhet och energi gör att de förbränner upp till tre gånger fler kalorier om dagen än en vuxen katt. Ett foder för kattungar innehåller därför extra protein och högre nivåer av viktiga mineraler.

Kattungar har mindre munnar än vuxna katter och därför är fodret ofta i mindre bitar.
EXTERN LÄNK:
Hitta foder för din kattunge här!

Vuxna katter

En vuxen katt behöver rätt balans av vatten, protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Om du väljer vått eller torrt foder – eller en kombination – är en fråga om personlig smak.

Det är skillnad på ett komplett och ett kompletterande foder. Ett komplett foder kräver inga tillskott. Kompletterande foder ger däremot inte en tillräckligt effektiv näringsbalans på egen hand.

Om du ger din katt kompletterande foder, exempelvis godbitar – tänk på att minska på kattens huvudsakliga mat så att den inte får i sig för mycket.

EXTERN LÄNK:
Hitta foder för din vuxna katt här!

Äldre katter

Äldre katter brukar vila mer och röra sig mindre. De förbrukar mindre energi och får dessutom lägre ämnesomsättning. De behöver därför färre kalorier – men samtidigt blir högkvalitativt och lättsmält protein viktigare än någonsin för kattens hälsa.

Ett bra seniorfoder ger därför just detta, tillsammans med lättsmälta kolhydrater för energi, lägre nivåer av fosfor för att minska belastningen på njurarna, kalcium för att stödja åldrande leder och vitaminer för att hjälpa till att bekämpa infektioner när immunförsvaret blir sämre.
EXTERN LÄNK:
Hitta foder för din seniorkatt här!

Innekatter

Innekatter har en mer stillsam tillvaro än utekatter och behöver därför äta foder som är proteinrik och fettsnål, för att undvika övervikt. Specialfodret innehåller även mindre lättsmälta, jäsbara fibrer för att förebygga hårbollar – och minska obehaglig lukt i kattlådan.
EXTERN LÄNK:
Hitta foder för din innekatt här!

Överviktiga katter

Viktproblem kan snabbt leda till allvarligare problem, exempelvis diabetes och hjärtproblem. Om din katt blir överviktig är det viktigaste steget att minska mängden godbitar. Lightfoder kan också hjälpa. De har ett lägre fettinnehåll – men innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler. På så sätt kan du minska mängden kalorier utan att skära ner på portionsstorlek eller näringsämnen.
EXTERN LÄNK:
Hitta foder till din överviktiga katt här!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.