Annons

Så hjälper du ditt barn inför nationella proven

ALBERT

Regeringen la förra året fram ett förslag som innebär att de nationella proven kommer att väga ännu tyngre vid betygssättning.

Detta för att betygssättningen ska bli mer likvärdig över hela landet.

Resultatet på de nationella proven är därför oerhört viktiga.

Foto: Albert
Sebastian Pantin och Johan Tenghamn

Sebastian Pantin och Johan Tenghamn är två fysiker som jobbar med den digitala matteläraren Albert. Vi har frågat båda matteexperterna om hur man som förälder kan stödja sina barn med studierna i allmänhet och matematik i synnerhet med tanke på den intensiva skolperiod barnen befinner sig i just nu.

EXTERN LÄNK:

Just nu: Skapa ett konto till ditt barn i dag – gratis i 7 dagar!

1. Viktigt att uppmuntra vid misstag och eventuella motgångar

– Det är viktigt att förklara att göra misstag är ett av de bästa sätten att lära sig på. Ibland går det tungt men då gäller det att fortsätta kämpa. Det kommer ge resultat i slutändan, säger Johan Tenghamn.

– Det kan även vara en god idé att förklara själva läroprocessen av att göra misstag, exempelvis att man kan identifiera liknande situation eller i detta fall en matteuppgift igen och komma ihåg att inte upprepa samma misstag.

2. Kliché men så sant – träning ger färdighet

– Matematik är bara ett språk och precis som med alla andra språk måste man öva, öva och öva innan det sitter. Uppmana ditt barn till att öva och du kan vara med och öva som förälder. Ni kan, exempelvis, ha en tävling där ni ska lösa så många multiplikationer eller additioner som möjligt på en minut vilket gör att ert barn blir bättre på huvudräkning utan att tänka på det. Som sagt, övning ger färdighet och det finns många roliga sätt att öva på mer än att bara räkna i en bok, säger Sebastian Pantin.

EXTERN LÄNK:

Just nu: Skapa ett konto till ditt barn i dag – gratis i 7 dagar!

3. Viktigt att inte bidra med en negativ inställning till matematiken

– Vi på Albert har sett en tendens att förälderns roll i elevernas resultat och inställning till lärande i många fall är helt avgörande. Även om du som förälder också tyckte att matematiken var svår eller jobbig är det viktigt att inte överföra den energin till barnen. Försök i stället att prata mycket om vilken nytta man kan få av matematiken när man blir äldre. En annan sak som är bra att prata om är vilka förmågor man tränar upp i samband med att man räknar matematik – framförallt förmågan att tänka logiskt och strukturerat, säger Johan Tenghamn.

För att öva finns också den digitala matteläraren Albert. Den bygger på artificiell intelligens och finns tillgänglig dygnet runt i mobiltelefonen, på datorn eller i läsplattan. Där finns en speciell funktion för de nationella proven där man kan se lektioner och göra mängder av övningar för att förbereda sig. Där kan man också göra prov och tester för att se om man kan det man behöver inför provet. Albert lär också känna barnet och ger förslag på uppgifter inom områden som hen har svårt för.

EXTERN LÄNK:

Just nu: Skapa ett konto till ditt barn i dag – gratis i 7 dagar!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.