Annons

Nicki, 14: ”Nu är matte inte svårt längre”

Foto: Privat, Colourbox
ALBERT

Geometri, bråk och ekvationer.

Det är inte alltid helt lätt att förstå sig på matematik. Och ju svårare matten blir desto svårare brukar det också bli att få hjälp av sina föräldrar.

Enligt Skolverkets senaste statistik är matematik det kärnämne som flest högstadieelever går ut med ett F i slutbetyg.

För ungefär ett år sedan började Nicki Adqvist, 14 år, från Borås använda den digitala matteläraren Albert. Albert är appen som är programmerad för att anpassa sig efter ditt barns mattebok och kan varenda uppgift i boken.

Albert visar steg för steg hur man löser en uppgift och finns alltid tillgänglig var du än befinner dig. Nicki brukar använda Albert när hon är hemma och ska plugga inför ett prov.

– Jag vill höja mitt betyg i matte och få ett extra stöd när min lärare eller föräldrar inte är där för att hjälpa mig. Då finns Albert där och kan visa på ett bra och enkelt sätt så att jag förstår, säger Nicki Adqvist.

EXTERN LÄNK

Skapa ett Albertkonto till ditt barn – testa gratis i 7 dagar här!

”Jag har alltid haft svårt för matte”

Appen är utvecklad för att kunna ge en skräddarsydd upplevelse för varje barn. Tack vare artificiell intelligens lär sig Albert vad barnet behöver träna mer på och ger förslag på uppgifter och videos. 

– Jag har alltid haft svårt för matte och tyckt att det varit helt ologiskt. Men med Albert har jag fått upp ögonen för matte och förstår principen med det – det har blivit så mycket roligare.

Glöm liggande stolen

Många föräldrar tycker i dag att det är svårt att hjälpa sina barn med matteläxorna. Minnet sviker och i skolan lär man inte längre ut samma metoder som när föräldrarna själva gick där. Genom Alberts app kan även föräldrarna friska upp minnet och lära sig de nya metoderna.

– Albert har inte bara hjälpt mig med matte utan också mina föräldrar. Ett stort problem i min familj är att det alltid blir bråk när vi ska göra matteläxan. Det är för att vi har lärt oss matte på helt olika sätt, men då finns Albert där för att hjälpa mig och mina föräldrar hur vi ska gå tillväga och förstå varandra, säger Nicki Adqvist.

EXTERN LÄNK

Albert hjälper ditt barn till högre betyg – prova kostnadsfritt här!

”Viktigt att ge sina barn stöd”

Sebastian Pantin är fysiker och arbetar med den digitala matteläraren Albert. Han poängterar hur viktigt det är att ge sina barn stöd i skolan oavsett hur duktig man själv är inom ämnet. Här nedan ger han och Salman Eskandari, en av grundarna till Albert, sina tips på hur du kan motivera ditt barn i skolan och inte allra minst i matematiken.

Tre tips för att peppa ditt barn

Träning ger färdighet

Matematik är ett språk och precis som med alla andra språk måste man öva, öva och öva innan det sitter.

– Uppmana ditt barn till att öva och du kan vara med och öva som förälder. Det finns många roliga sätt att öva på mer än att bara räkna i en bok. Utmana ditt barn i att lösa så många multiplikationer eller additioner som möjligt på en minut. Det gör att barnet blir bättre på huvudräkning utan att tänka på det, säger Sebastian Pantin.

Bidra inte med en negativ inställning till matematiken

– Vi på Albert har sett en tendens att förälderns roll i elevernas resultat och inställning till lärande i många fall är helt avgörande. Även om du som förälder tycker att matematik är svårt är det viktigt att inte överföra den energin till barnen. Försök i stället att prata mycket om vilken nytta man kan ha av matematiken när man blir äldre, säger Sebastian Pantin.

Reflektera och planera

I den dagliga stressen finns sällan tid att stanna upp och reflektera.

– Avsätt en stund för att reflektera över det kommande skolåret och de områden som ditt barn behöver öva mer på. Det är ofta när man inte har en plan som man blir stressad, säger Salman Eskandari, en av grundarna till Albert.

EXTERN LÄNK

Albert hjälper ditt barn till högre betyg – prova kostnadsfritt här!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.